Chropyně bez hazardu

K Otrokovicím a Kroměříži se s plošným zákazem hazardu připojí také Chropyně. Občané tak prosadili svou po protestech proti nově vzniklé herně. Rozhodnutí padlo na čtvrtečním zastupitelstvu 9. 2. 2017, kterého se účastnilo několik set občanů.

Starostka Chropyně Věra Sigmundová se snažila do poslední chvíle hazard ve městě hájit, například již otřepanou frází, kterou slýcháme také ze zlínské radnice, že zákaz hazardu nikde nikdy nic nevyřešil.

Zajímavé je, že paní starostka se zúčastnila před třemi lety naší konference o hazardu, kde si mohla vyslechnout pozitivní zkušenosti třeba od primátora Českých Budějovic, které byly tehdy se svým plošným zákazem v rámci větších měst výjimečné. To bylo právě našim cílem, aby došlo k předání zkušeností a informací přímo od představitelů těchto měst – rovnocenných partnerů, kterým mohli zástupci měst a obcí ve Zlínském kraji věřit. Ne všichni byli ovšem ochotni naslouchat jasnému vzkazu, že zákaz hazardu problém řeší. Z nějakého důvodu se mnozí přiklonili argumentům loterijních firem strašících nelegálními hernami a kvízomaty. Někde se neregulovalo vůbec, jinde zvítězil zlínský model pseudoregulace.

Za uplynulé tři roky se ovšem situace výrazně změnila. Měst a obcí s plošnými zákazy nebo skutečně výraznou regulací přibylo a s tím také pozitivních zkušeností. Nelegální herny a kvízomaty v nich představují oproti původnímu legálnímu byznysu marginální problém, se kterým si umí poradit. Společně s kroky Ministerstva financí se tak přeci jen karta otáčí. O to více je zarážející ono dosud přetrvávající „nikde, nikdy, nic“.

Ve Zlíně máme stále svých 800 herních zařízení, se kterými nepohnulo jasně projeveným názorem ani 7000 občanů, kteří je zde nechtějí. Zlín se svou zarputilostí pozvolna a nenápadně mění v kasino Zlínského kraje.

Info o protestu: http://kromerizsky.denik.cz/zpravy_region/lide-z-chropyne-protestovali-vadi-jim-hazard-i-nova-herna-20170119.html

Info se zastupitelstva: http://www.radiokromeriz.cz/novinky3180_chropyne-rekla-stop-hazardnim-hram-a-hernam.html

V kategorii: Nezařazené