Radním chybí pokora k vůli voličů

S naprostou nepokorou se zlínská radnice staví k drtivé většině 7000 hlasujících občanů, kteří se vyjádřili v referendu pro zákaz hazardu ve městě. Přitom těchto 7000 voličů by u komunálních voleb znamenalo větší sílu hlasů, než kolik získal vítězný STAN! (286672 > 278062). Nerozumíme snižování významu tohoto počtu. Nerozumíme nulové reakci na největší zlínskou petiční akci, kdy město nehodlá na svém chabém přístupu k hazardu nic měnit. (Právě snižování významu petice odůvodněné zpochybňováním sběru podpisů bylo přitom součástí útoků některých zastupitelů na naši iniciativu. Význam petice byl přitom referendem potvrzen!)

Naopak by měla radnice nyní zúčastněným voličům poděkovat za projev demokratické vůle, ať už se rozhodli jakkoli. Činíme tak tedy my: děkujeme!

Prohlášení, že hazard není ve Zlíně problémem jsme očekávali v případě, že by se zúčastnilo referenda méně než 10% voličů, tedy méně než podepsalo petici. To, že se tak radnice vyjadřuje i v případě, kdy se hlasování zúčastnilo 11,7%, tedy 7300 občanů, je překvapující. Kolik tedy občanů musí považovat ve Zlíně něco za problém, aby to uznali i radní?

S naprostým nepochopením radnice se setkalo referendum jako takové. Ve skutečnosti se v uplynulém roce odehrával boj o význam referend po celé ČR. Radnice nějak neulehčovaly občanům naučit se touto formou rozhodovat. Dostatečně neinformovaly, přesto, že hlasovací lístky s informacemi nejsou rozesílány do všech schránek, jak je to u běžných voleb. Neustále podkopávaly a snižovaly svými vyjádřeními účast voličů. Věříme, že zápas o referenda vyústí ve změnu příslušného zákona, kterým se sníží limity v nutné účastni pro platnost a závaznost rozhodnutí.

Zlínští radní argumentují také nákladností referenda. Občané Zlína přitom do automatů každý rok nahází přes miliardu korun, přičemž přes 300 miliónů z této částky se jim již nevrátí a skončí třeba na Kypru, kde mají některé loterijní společnosti sídla a o jejichž vlastnících se můžeme jen dohadovat. Těchto 300 miliónů pak logicky někde ve Zlíně chybí. Mnohdy se přitom jedná o sociální dávky. Vedle toho je milion vynaložený na referendum dobrou investicí. Poukazování na nákladnost plebiscitu vede k absurdnímu závěru, že by se možná vyplatilo demokratické volby zrušit a směřovat zpět k vládě jedné strany.

Není ovšem pravda, že by náklady na referendum byly při spojení s volbami stejné. Neplatí totiž tvrzení radnice, že se nemůže hlasovat ve stejných volebních místnostech. Nejen může, ale je to doporučováno, přičemž je třeba mít vždy dvě volební komise. Určitě by tak byly významně nižší náklady na pronájmy volebních místností. Hlavním důvodem ke spojení s volbami, na který jsme zastupitele upozorňovali, byla ovšem možnost vysoké účasti voličů. Radní ale názor většího množství voličů vědět nechtěli, protože jej znají. Většina občanů o hazard ve městě nestojí, ale bohužel jen část z nich šla i díky minimální informovanosti tento názor vyjádřit v referendu! Společně s volbami by se tak vyjádřilo nejen více lidí, ale náklady by byly nižší. Právě radní přitom spojení referenda s volbami zabránili.

Radnice navíc zopakovala informace o přísnosti zlínské vyhlášky, která údajně vedla k poklesu počtu automatů ze 1400 na 700. Stokrát opakovaná lež se nemůže stát pravdou. Za poklesem počtu automatů stojí totiž změna zákona o loteriích v roce 2012, kterou se navýšily poplatky za provozovaný automat. Z provozoven tak zmizely automaty, které vynášely nejméně, přičemž zisky provozovatelů nějak výrazně neklesly. Počet automatů se naráz snížil i ve městech, které hazard vyhláškami neregulovaly. Zlínští radní si tak pochvalují vyhlášku za něco, co nezpůsobila, protože prostě ani neměla jak. 700 automatů ve Zlíně je přitom stále velké množství. Vyhláška naopak patří mezi nejmírnější v zemi a plošný zákaz v centru vymezeném velice úzce nebude mít na výrazném snížení počtu automatů vliv.

V kategorii: Nezařazené