Termín referenda: pátek 23.1.2015

6. 11. 2014

Dnes zastupitelstvo rozhodlo o termínu konání referenda o plošném zákazu hazardu na území města. Již na minulém zastupitelstvu bylo zřejmé, že náš návrh na vyvolání referenda nakonec získá dostatečnou podporu občanů a bude úspěšný, proto jsme požádali zastupitelstvo, aby vůbec první celozlínské referendum vyhlásilo samo na nejlepší možný termín, kterým byly komunální volby. Cíl byl jasný, aby se zúčastnilo co nejvíce voličů a názor na hazard tak projevilo co nejvíce lidí. Bohužel zastupitelstvo tento cíl nesdílelo a žádost nevyslyšelo.

Nyní je zde zastupitelstvo obměněné, které již na základě naší petice vyhlásit referendum muselo. Je třeba dodat, že termín, který zastupitelstvo nakonec schválilo považujeme za velice dobrý. Vyhodnotili jsme pátek 23.1. za nejlepší možný termín, vážíme si vstřícného gesta radních, že s námi tento termín před dnešním zastupitelstvem konzultovali a panovala na něm shoda. Velice doufáme, že stejně vstřícní budou radní nyní v podpoře co největší informovanosti občanů o referendu.

O hazardu samotném se již díky naší iniciativě velice intenzivně diskutovalo a zazněly všechny možné názory. Mrzí nás ovšem, že v Magazínu Zlín byl v uplynulých měsících obsáhle prezentován jednostranný pohled radních na věc a naší iniciativě nebyl dán prostor. Doufáme, že nyní magistrát zajistí všemi možnými prostředky především dostatečnou informovanost občanů o tom, že vůbec nějaké referendum bude, na což úřední deska nestačí.

Tomáš Pasterný

V kategorii: Nezařazené