Petice je v pořádku, referendum bude!

17.10. dorazilo oznámení z magistrátu, že náš návrh na vyvolání referenda o hazardu splňuje požadavky stanovené zákonem. Nejbližší zastupitelstvo tak rozhodne o termínu konání referenda.

Referenda týkající se nejen hazardu, která proběhla po celé republice nedopadla většinou tak, aby jejich výsledek byl pro příslušné obce závazný. Nezúčastnil se dostatečný počet lidí. Jsou ale přesto projevem vůle nemalé části občanů. Využili jsme tuto poslední možnost, která nám při řešení hazardu ve městě zbyla, když magistrát zvolil cestu nekomunikace a cenzury v Magazínu Zlín, ve kterém byla obsáhle prezentována jednostranná argumentace. Iniciativa Zlín bez hazardu znamenala ve Zlíně nejrozsáhlejší petiční akci, která nás zaměstnala na čtyři měsíce života. Petice byla úspěšná a povede k vyvolání referenda. My udělali maximum. Teď je to na občanech Zlína, aby šli rozhodnout. U petičního stánku jsme se často setkávali se skepsí lidí, že se stejně nic nezmění a „ti nahoře” se vždy nějak domluví. Záleží to ale skutečně jen na občanech, kteří mohou nyní rozhodnout, ať se “ti nahoře” domluví jak chtějí.

Před volbami jsme nechtěli zpochybňovat kampaně jednotlivých stran. Nyní je to ale již důvodné. STAN zvítězil a myslíme, že občané mají právo vědět, jakým způsobem. Magazín Zlín zneužitý k sebepropagaci je faktem a rozhodně to není férové. Ve Zlíně měl STAN nejmasivnější kampaň, jejíž náklady šly jistě do miliónů korun. Představitelé STANu měli jako hlavní programový bod otevřenost radnice. Není to ovšem reálné, dokud STAN ve Zlíně nebude také otevřeny. Na webu STAN není možné nalézt transparentní účet. Nevíme, jací sponzoři se případně podíleli na volebním výsledku STANu. Vzhledem, ke vstřícnému postoji k hazardu, který STAN zaujímá, ať už jej vykládá jakkoli, se nabízí otázka, zda není sponzorován přímo či nepřímo z hazardu. Vyzýváme proto představitelé STAN, aby zveřejnili kompletní rozpočet své předvolební kampaně a použité zdroje financování.

V kategorii: Nezařazené